Grochówka w wersji roślinnej
Przepis na grochówę w wersji roslinej to propozycja nie tylko dla wegetarian czy wegan! To lepsza i zdrowsza wersja tradycyjnej polskiej grochówki. Dzięki wędzonemu tofu nie odczuwamy braku mięsa, a zupa jest aromatyczna i bardzo sycąca.
Wege grochówka to propozycja tradycyjnej zupy bez użycia mleka i jajek. Duża ilość błonnika pokarmowego i białka sprawia, że posiłek ten ma też niski indeks glikemiczny.
W tym przepisie zamiast tradycyjnego żółtego grochu jest zielony. Dzięki temu trikowi grochówka będzie szybsza w przygotowaniu, bo zielony groch gotuje się znacznie szybciej.
Wege grochówka to dobra propozycja obiadowa. Duża ilość warzyw, błonnika pokarmowego i spora ilość białka w porcji powoduje, że danie ma wysoki indeks sytości, czyli po zjedzeniu takiej porcji czujemy się bardziej najedzeni. Grochówka w tej wersji będzie również polecana dla osób odchudzających się – 1 porcja to tylko 467 kcal.
Przepis na grochówkę w wersji roślinnej – 3 porcje
Produkty:
- Groch zielony-180g
- Cebula- 100g ( 1 sztuka)
- Pietruszka, korzeń- 80g
- Seler- 80g
- Ziemniaki- 300g (4 sztuki)
- Bulion warzywny / woda – 1,5 l
- Olej rzepakowy – 10g (1 łyżka )
- Czosnek- 1 ząbek
- Liści laurowy- 2 sztuki
- Ziele angielskie – 3 sztuki
- Majeranek suszony- 5 g (1 łyżeczka)
- Sól- 3 g (szczypta)
- Pieprz- 3 g( szczypta)
- Koperek- wedle uznania
- Tofu wędzone- 180 g( 1 kostka)
- Sos sojowy- 10 g (1 łyżka )
- Płatki drożdżowe- 10g ( 1 łyżka)
Wykonanie grochówki w wersji roślinnej
1.Groch należy wcześniej zalać wodą i odstawić na około godzinę . Warto wymienić również wodę podczas namaczania.
2.W garnku o grubym dnie na oleju szklimy drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
3.Na tarce ścieramy pietruszkę i seler i dodajemy do garnka wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Dusimy 5 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając.
4.Wrzucamy odcedzony groch oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i dolewamy bulion lub wodę.
5.Gotujmey pod przykryciem około 50 minut.
6.W trakcie gotowania zupy przygotowujemy wędzonkę z tofu. Tofu kroimy w kostkę i marynujemy w sosie sojowym z płatkami drożdżowymi. Rozkładamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na 20-30 minut do piekarnika nagrzanego na 180′. W trakcie pieczenia staramy się przewracać tofu.
5.Zupę doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem. Podajemy z grzankami z tofu i koperkiem.
W 1 porcji znajduje się:
- 467 kcal
- Białko- 29 g
- Tłuszcz – 10 g
- Węglowodany – 56 g węglowodanów
- Błonnik pokarmowy – 17 g błonnika pokarmowego
- Wymienniki Węglowodanowe – 5,8
Jeśli chcesz zwiększyć kaloryczność posiłku, możesz zjeść do grochówki pieczywo.
1 kromka pieczywa żytniego na zakwasie (około 30g) to 68 kcal.
1 kromka chleba żytniego ze słonecznikiem (35 g) to 77 kcal
1 bułka grahamka (65g) to 170 kcal.
Jeśli potrzebujesz zwiększyć ilość białka dodaj więcej tofu lub grochu.
Większą ilość tłuszczy w tym przepisie możesz zwiększyć przez np: posypanie zupy nasionami słonecznika.
Porady dietetyka:
–jeśli zaczynasz swoją przygodę ze strączkami i kuchnią roślinną , pamiętaj o wzdymających właściwościach grochu. Dlatego ważnym elementem jest wcześniejsze namoczenie grochu i ugotowanie go w świeżej wodzie.
Przepis w kuchni zero waste
– jeśli masz w swojej spiżarni resztki marchewki to możesz ją również zetrzeć i dodać do zupy.
-seler i pietruszka mogą być w odpowiednio większej i mniejszej ilości – wykorzystaj co masz!
-jeśli nie masz bulionu możesz użyć do grochówki wodę – jednak w takim przypadku aby uzyskać smakowitość zupy dodaj więcej przypraw.
Mam nadzieję, że ten przepis zostanie w Twoim menu na dłużej!
0 komentarzy