Zaznacz stronę
Pyszna gróchówka w wersji roślinnej

Grochówka w wersji roślinnej

 

Przepis na grochówę w wersji roslinej to propozycja nie tylko dla wegetarian czy wegan! To lepsza i zdrowsza wersja tradycyjnej polskiej grochówki. Dzięki wędzonemu tofu nie odczuwamy braku mięsa, a zupa jest aromatyczna i bardzo sycąca.

Wege grochówka to propozycja tradycyjnej zupy bez użycia mleka i jajek. Duża ilość błonnika pokarmowego i białka sprawia, że posiłek ten ma też niski indeks glikemiczny.

W tym przepisie zamiast tradycyjnego żółtego grochu jest zielony. Dzięki temu trikowi grochówka będzie szybsza w przygotowaniu, bo zielony groch gotuje się znacznie szybciej. 

Wege grochówka to dobra propozycja obiadowa. Duża ilość warzyw, błonnika pokarmowego i spora ilość białka w porcji powoduje, że danie ma wysoki indeks sytości, czyli po zjedzeniu takiej porcji czujemy się bardziej najedzeni.  Grochówka w tej wersji będzie również polecana dla osób odchudzających się – 1 porcja to tylko 467 kcal.

 

Przepis na grochówkę w wersji roślinnej –  3 porcje

Produkty:

  • Groch zielony-180g
  • Cebula- 100g ( 1 sztuka)
  • Pietruszka, korzeń- 80g
  • Seler- 80g
  • Ziemniaki- 300g (4 sztuki)
  • Bulion warzywny / woda – 1,5 l
  • Olej rzepakowy – 10g (1 łyżka )
  • Czosnek- 1 ząbek
  • Liści laurowy- 2 sztuki
  • Ziele angielskie – 3 sztuki
  • Majeranek suszony- 5 g (1 łyżeczka)
  • Sól- 3 g (szczypta)
  • Pieprz- 3 g( szczypta)
  • Koperek- wedle uznania
  • Tofu wędzone- 180 g( 1 kostka)
  • Sos sojowy- 10 g (1 łyżka )
  • Płatki drożdżowe- 10g ( 1 łyżka)

 

Wykonanie grochówki w wersji roślinnej

 

1.Groch należy  wcześniej zalać wodą i odstawić na  około godzinę . Warto wymienić również wodę podczas namaczania.

2.W garnku o grubym dnie na oleju szklimy drobno pokrojoną cebulę i czosnek.

3.Na tarce ścieramy pietruszkę i seler i dodajemy do garnka wraz  z liściem laurowym i zielem angielskim. Dusimy 5 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając.

4.Wrzucamy odcedzony groch oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i dolewamy bulion lub wodę.

5.Gotujmey pod przykryciem około 50 minut.

6.W trakcie gotowania zupy przygotowujemy wędzonkę z tofu. Tofu kroimy w kostkę i marynujemy w sosie sojowym z płatkami drożdżowymi. Rozkładamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na 20-30 minut do piekarnika nagrzanego na 180′. W trakcie pieczenia staramy się przewracać tofu.

5.Zupę doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem. Podajemy z grzankami z tofu i koperkiem.

 

W 1 porcji znajduje się:

  • 467 kcal
  • Białko- 29 g
  • Tłuszcz – 10 g
  • Węglowodany – 56 g węglowodanów
  • Błonnik pokarmowy – 17 g błonnika pokarmowego
  • Wymienniki Węglowodanowe – 5,8

 

 

Jeśli chcesz zwiększyć kaloryczność posiłku, możesz zjeść do grochówki pieczywo.

1 kromka pieczywa żytniego na zakwasie (około 30g) to 68 kcal.

1 kromka chleba żytniego ze słonecznikiem (35 g) to 77 kcal

1 bułka grahamka (65g) to 170 kcal.

Jeśli potrzebujesz zwiększyć ilość białka dodaj więcej tofu lub grochu.

Większą ilość tłuszczy w tym przepisie możesz zwiększyć przez np: posypanie zupy nasionami słonecznika.

Porady dietetyka:

jeśli zaczynasz swoją przygodę ze strączkami i kuchnią roślinną , pamiętaj o wzdymających właściwościach grochu. Dlatego ważnym elementem jest wcześniejsze namoczenie grochu i ugotowanie go w świeżej wodzie.

 

Przepis w kuchni zero waste

jeśli masz w swojej spiżarni resztki marchewki to możesz ją również zetrzeć i dodać do zupy.

-seler i pietruszka mogą być w odpowiednio większej i mniejszej ilości – wykorzystaj co masz!

-jeśli nie masz bulionu możesz użyć do grochówki wodę – jednak w takim przypadku aby uzyskać smakowitość zupy  dodaj więcej przypraw.

Mam nadzieję, że ten przepis zostanie w Twoim menu na dłużej!

 

 

 

 

Składniki na grochówkę w wersji roślinnej
Pyszna gróchówka w wersji roślinnej
Składniki na grochówkę w wersji roślinnej

0 komentarzy

Wyślij komentarz