Miło mi, że tu jesteś
Nazywam się Karolina Nowak i jestem dietetykiem i psychodietetykiem. Uważam, że każda zmiana zaczyna się w głowie – dlatego jako psychodietetyk na co dzień pomagam w zmianie nawyków żywieniowych oraz odzyskaniu kontroli nad procesem jedzenia. W swoje pracy kieruję się wiedzą opartą na faktach, którą staram się przekazać tak, aby moi pacjenci, jedząc to, co lubią osiągali wymarzone efekty.
O mnie
Swoją przygodę z dietetyką rozpoczęłam na Uniwersytecie Medycznym w Łodzi oraz SGGW w Warszawie. Jako studentka dietetyki nie mogę pochwalić się “fit” życiem, które wtedy wiodłam. Pomimo posiadania wiedzy na temat odżywiania nie umiałam ich wprowadzić w życie na stałe. Mogłam podzielić wtedy moje życie na okresy diety i treningów i zupełne niezwracanie uwagi na to, co jem i czy w ogóle mam jakąś aktywność fizyczną. Słowo “dieta” nie jest mi obce. Ze swojego doświadczenia wiem, że diety nie działają, dopóki nie zrozumiemy i nie zmienimy swojego dotychczasowego myślenia. Dlatego uważam, że nie ma dietetyki bez psychodietetyki. Każda zmiana jest procesem, a zmiany, które dotyczą nas samych i naszego zachowania są najtrudniejsze i wymagają czasu oraz wiedzy jak je wprowadzić na stałe. Celem mojej pracy jest pokazanie, że można zdrowo się odżywić, nie rezygnując z przyjemności z jedzenia. Nie trzeba być na restrykcyjnych dietach a by osiągnąć swój cel. Zrozumienie tych procesów pomogło mnie i pomaga moim pacjentom w zmianie podejścia do zdrowego odżywiania i wprowadzenie zmian na lata.
Czym się specjalizuję
W swojej pracy zleży mi na, jak największym edukowaniu pacjentów. Dążę do tego, aby po zakończeniu współpracy moi podopieczni mieli wiedzę i umiejętności do samodzielnego komponowania jadłospisów i świadomie dokonywali wyborów żywieniowych.
Współpracuję z osobami, które chcą:
- osiągnąć prawidłową masę ciała;
- wyjść z błędnego koła odchudzania;
- zmienić swoje nawyki żywieniowe i zacząć zdrowo się odżywiać;
Jako dietetyk kliniczny specjalizuję się w:
• Dietoterapii chorób tarczycy: Hashimoto, niedoczynność tarczycy, nadczynność tarczycy.
• Insulinooporności, cukrzycy typu I i II.
• Problemach z jelitami: SIBO, zespół jelita drażliwego, zaparcia, wrzodziejące zapalenie jelita grubego.
• Alergiach i nietolerancjach pokarmowych.
• Zespole policystycznych jajników.
• Diecie propłodnościowej.
• Oraz dietoterapii chorób układu krążenia.
Jako psychodietetyk pracuję również osobami z zaburzeniami odżywiania.
Niezależnie od tego, czy moi pacjenci borykają się z chorobami, czy po prostu chcą schudnąć, zależy mi na wprowadzeniu stałych zmian w taki sposób, aby zmiana sposobu żywienia była jak najprostsza i przede wszystkim realna w wykonaniu.
W mojej pracy, cenię współpracę z pacjentami. Wspieram w procesie zmiany. Ważnym aspektem jest dla mnie promowanie zdrowego stylu życia nie tylko poprzez dietę, ale również przez zachęcanie do aktywność fizycznej. Jeśli zależy Ci na trwałej zmianie, to zapraszam do współpracy!
Moje doświadczenie
- Studia licencjackie Uniwersytet Medyczny w Łodzi na kierunku dietetyka.
- Studia magisterskie SGGW w Warszawie na kierunku dietetyka.
- Studia podyplomowe SWPS w Warszawie na kierunku psychodietetyka.
Szkolelnia:
- 11.2020 ,, IV Ogólnopolska Konferencja Psychika a Dietetyka’’
- 09.2020 ,,Experts of Microbiota’’ Polska Akademia Dietetyki i Mikroodżywiania
- 04.2019 ,,School Of Insulinresistance Therapy’’ SOIT- Z uzyskanym tytułem specjalisty SOIT
- 04.2018 ,,Kulinarne Prawo Jazdy- Vege Edition’’– FOOD LAB STUDIO
- 09.2018 ,,Dieta dla płodności” Współczesna dietetyka
- 09.2018 ,,Kurs dietetyki sportowej’’ Akademia Dietetyki Sportowej
- 03.2018 ,,Alergia pokarmowa w praktyce dietetyka’’ Centrum Szkoleń Dietetyki Klinicznej
- 02.2017 ,,Żywienie, Kobieta a sport’’ Akademia Dietetyki Sportowej
- 10.2017 ,,Szkolenie w RZS i sterydoterapii’’ NutriCenter
- 05.2017 ,,Żywienie w chorobach tarczycy’’ Medone
- 05.2017 ,,Żywienie w zespole policystycznych jajników i insulinooporności’’ Medone
- 05.2017 ,,Diagnostyka dla dietetyka’’ Medone
- 03.2017 ,,Podstawy Żywienia Klinicznego w Onkologii’’ Centrum Onkologii im: Mari Skłodowskiej –Curie
- 11.2015 ,,Edukator w cukrzycy’’ NutriCenter
Moje certyfikaty
- Studia licencjackie Uniwersytet Medyczny w Łodzi na kierunku dietetyka.
- Studia magisterskie SGGW w Warszawie na kierunku dietetyka.
- Studia podyplomowe SWPS w Warszawie na kierunku psychodietetyka.
Szkolelnia:
- 11.2020 ,, IV Ogólnopolska Konferencja Psychika a Dietetyka’’
- 09.2020 ,,Experts of Microbiota’’ Polska Akademia Dietetyki i Mikroodżywiania
- 04.2019 ,,School Of Insulinresistance Therapy’’ SOIT- Z uzyskanym tytułem specjalisty SOIT
- 04.2018 ,,Kulinarne Prawo Jazdy- Vege Edition’’– FOOD LAB STUDIO
- 09.2018 ,,Dieta dla płodności” Współczesna dietetyka
- 09.2018 ,,Kurs dietetyki sportowej’’ Akademia Dietetyki Sportowej
- 03.2018 ,,Alergia pokarmowa w praktyce dietetyka’’ Centrum Szkoleń Dietetyki Klinicznej
- 02.2017 ,,Żywienie, Kobieta a sport’’ Akademia Dietetyki Sportowej
- 10.2017 ,,Szkolenie w RZS i sterydoterapii’’ NutriCenter
- 05.2017 ,,Żywienie w chorobach tarczycy’’ Medone
- 05.2017 ,,Żywienie w zespole policystycznych jajników i insulinooporności’’ Medone
- 05.2017 ,,Diagnostyka dla dietetyka’’ Medone
- 03.2017 ,,Podstawy Żywienia Klinicznego w Onkologii’’ Centrum Onkologii im: Mari Skłodowskiej –Curie
- 11.2015 ,,Edukator w cukrzycy’’ NutriCenter
Dlaczego psychodietetyka?
Zmiana stylu życia to proces. Nie ma tutaj gotowych rad, dlatego że każdy z nas jest inny. Każdy zaczyna z innego punktu, ma inne doświadczenia i zasoby psychoenergetyczne. Psychodietetyka pomaga zrozumieć przyczynę naszego problemu. Jej celem jest wzbudzenie motywacji do zmiany w trzech obszarach: odżywiania, przekonań i zachowań oraz ugruntowania nowych nawyków.
Każdy z nas nie raz pewnie słyszał, jak ważne jest zdrowe odżywianie. Doskonale też wiemy, że należy jeść 5 posiłków dziennie, nie jeść słodyczy i uprawić sport… Skoro to wszystko wiemy, to dlaczego problem otyłości czy nadwagi nie znika?
Wiele badań mówi o tym, że aż 90-95% osób, które „przechodzą na dietę” w ciągu roku odzyskują 1/3, a nawet 2/3 utraconych kilogramów, a całość w ciągu 5 lat!
Psychodietetyka wspiera i motywuje nie tylko osoby, które chcą chudnąć czy zdrowo się odżywiać. Tak naprawdę ten holistyczny model pracy kierowany jest dla każdej osoby, która chce dokonać zmian w obszarze żywienia. Zarówno osoby z zaburzeniami odżywiania, jak i innymi chorobami dietozależnymi.
Psychodietetyka zmieniła zawsze moje i moich pacjentów podejście do jedzenia. Pozwól, aby zmieniła i Twoje.