Ciasto marchewkowe – przepis
Ciasto marchewkowe to klasyk ,,dieteycznych’’ wypieków. Przepis na ciasto marchewkowe jest banalnie prosty i każdy kulinarny amator poradzi sobie z jego wykonaniem. Ciasto marchewkowe idealnie sprawdzi się na specjalne okazje, ale nadaje się również do zabrania ze sobą do pracy – warto wtedy dorzucić do tego owoce lub jogurt. Ten przepis łączy serce i rozum. Serce czyli miłość do kulinarnych wypieków. Rozum – racjonalne podejście do diety. Nie ma w tym przepisie cukru – został zastąpiony erytrolem, występuje jednak spora ilość oleju, który nadaje ciastu wilgotności.
Słodycze – czy to od nich tyjemy?
Słodycze… to częsty problem wielu osób, szczególnie tych odchudzających się. Jednym z naszych silnych przekonań jest to, że od słodyczy się tyje i to one są głównym sprawcą nadprogramowych kilogramów. Czy rzeczywiście tak jest? Niepodważalnym faktem jest to, że od nadmiaru dostarczanej energii (kalorii) z pożywienia przez dłuższy czas – jesteśmy na dodatnim bilansie energetycznym . Nie zmieniając naszej aktywności i trybu życia wpłynie to na naszą masę ciała. Jednak warto zaznaczyć, że aby przybrać 1 kilogram tkanki tłuszczowej musielibyśmy zjeść około 7000kalori! To naprawdę sporo! Jedno ciastko w zależności od składu może mieć od 100 do 400 kcal a nawet i więcej. Nie ma aktualnie listy produktów od których tyjemy- zawsze będzie to nadmiar energii. Tak więc jeśli nasza dieta jest zbilansowana i uwzględnia racjonalny deficyt kaloryczny to słodycze mogą się w pojawić.
Jakie słodycze można wybierać legalnie?
Wszystko w nadmiarze może nam szkodzić. Wybierając słodycze starajmy się wybierać te, które będą miały wartość odżywczą, ale również będą nam smakować. Zjedzenie czegoś słodkiego w ,,fit” wersji, która będzie daleka od oczekiwań naszych kubków smakowych może spotęgować w nas frustracje i jeszcze większą chęć zjedzenia czegoś słodkiego. Jednym z takich rozwiązań jest ciasto marchewkowe. Jest słodkie a do tego zawiera marchewkę i zdrowe tłuszcze (orzechy).
Poznajcie przepis na moje ulubione ciasto marchewkowe :
Ciasto marchewkowe przepis na 9 porcji
W 1 porcji – 291 kcal
- Białko – 5 g
- Tłuszcze – 25g
- Węglowodany – 10,7g
- Błonnik – 2 g
CIASTO – produkty
- Mąka orkiszowa – 100g
- Jaja kurze – 2 sztuki
- Olej rzepakowy – 100g
- Orzechy włoskie – 90g
- Marchew – 100g
- Soda oczyszczona – 5 g( 1 łyżeczka)
- Erytrol- 70g
- Cynamon – 5g (1 łyżeczka)
- Gałka muszkatołowa – 2 g (1/3 łyżeczki)
- Proszek do pieczenia – 3g ( 1/2 łyżeczki)
POLEWA – produkty
- Serek kremowy (do smarowania) – 120g
- Masło – 20 g
Wykonanie:
- Mąkę przesiewamy, dodajemy sodę i proszek do pieczenia oraz przyprawy – cynamon i gałkę muszkatołową – mieszamy suche składniki.
- Dodajemy erytrol w ilości 50g (reszta jest potrzebna do kremu).
- Do drugiej miski dodajemy jajka i olej rzepakowy i energicznie mieszamy.
- Suche składniki dodajemy do masy jajeczno – olejowej i mieszamy.
- Do środka dodajemy startą marchewkę na średnich oczkach i posiekane orzechy – mieszamy szpatułką.
- Ciasto pieczemy w okrągłej formie o średnicy 22-23 cm lub kwadratowej.
- Ciasto pieczemy około 40-45 minut w temperaturze około 180 stopni do tak zwanego suchego patyczka.
Krem – wykonanie :
- Masło ucieramy za pomocą miksera lub ręcznie.
- Dodajemy po łyżeczce serka, aż do wykończenia. Dosładzamy erytrolem.
- Masą smarujemy na wierzch zimnego ciasta i schładzamy w lodówce.
Dietetyczne wskazówki
# jeśli chcesz ograniczyć kalorie wykonaj ciasto bez polewy – wtedy jeden kawałek będzie wynosił 220 kcal
# jeśli pieczesz ciasto w silikonowej formie, masę przelej bezpośrednio do niej a jeśli w metalowej to wyłóż papierem.
# możesz użyć innej mąki np.: owsianej lub pszennej
# jeśli lubisz smak bardziej korzenny dodaj więcej cynamonu, gałki muszkatołowej lub zmielonych goździków
# erytrol możesz zmienić na ksylitol lub inny słodzik
Smacznego!
0 komentarzy