Zaznacz stronę
Ciasto marchewkowe - przepis

Ciasto marchewkowe – przepis

 

Ciasto marchewkowe to klasyk ,,dieteycznych’’ wypieków. Przepis na ciasto marchewkowe jest banalnie prosty i każdy kulinarny amator poradzi sobie z jego wykonaniem.  Ciasto marchewkowe idealnie sprawdzi się na specjalne okazje, ale nadaje się również do zabrania ze sobą do pracy – warto wtedy dorzucić do tego owoce lub jogurt. Ten przepis łączy serce i rozum. Serce czyli miłość do kulinarnych wypieków. Rozum –  racjonalne podejście do diety. Nie ma w tym przepisie cukru – został zastąpiony erytrolem, występuje jednak spora ilość oleju, który nadaje ciastu wilgotności.

Słodycze – czy to od nich tyjemy?

Słodycze… to częsty problem wielu osób, szczególnie tych odchudzających się.  Jednym z naszych silnych przekonań jest to, że od słodyczy się tyje i to one są głównym sprawcą nadprogramowych kilogramów. Czy rzeczywiście tak jest? Niepodważalnym faktem jest to, że od  nadmiaru dostarczanej energii (kalorii) z pożywienia przez dłuższy czas – jesteśmy na dodatnim bilansie energetycznym . Nie zmieniając naszej aktywności i trybu życia wpłynie to na naszą masę ciała. Jednak warto zaznaczyć, że aby przybrać 1 kilogram tkanki tłuszczowej musielibyśmy zjeść około 7000kalori! To naprawdę sporo!  Jedno ciastko w zależności od składu może mieć od 100 do 400 kcal a nawet i więcej.  Nie ma aktualnie listy produktów od których tyjemy- zawsze będzie to nadmiar energii. Tak więc jeśli nasza dieta jest zbilansowana i uwzględnia racjonalny deficyt kaloryczny to słodycze mogą się w pojawić. 

Jakie słodycze można wybierać legalnie?

Wszystko w nadmiarze może nam szkodzić.  Wybierając słodycze starajmy się wybierać te, które będą miały wartość odżywczą, ale również będą nam smakować. Zjedzenie czegoś słodkiego w ,,fit” wersji, która będzie daleka od oczekiwań naszych kubków smakowych może spotęgować w nas frustracje i jeszcze większą chęć zjedzenia czegoś słodkiego. Jednym z takich rozwiązań jest ciasto marchewkowe. Jest słodkie a do tego zawiera marchewkę i zdrowe tłuszcze (orzechy).

Poznajcie przepis na moje ulubione ciasto marchewkowe :        

Ciasto marchewkowe  przepis na 9 porcji

W 1 porcji – 291 kcal

  • Białko – 5 g
  • Tłuszcze – 25g
  • Węglowodany – 10,7g
  • Błonnik – 2 g

CIASTO – produkty

  • Mąka orkiszowa – 100g
  • Jaja kurze – 2 sztuki
  • Olej rzepakowy – 100g
  • Orzechy włoskie – 90g
  • Marchew – 100g
  • Soda oczyszczona – 5 g( 1 łyżeczka)
  • Erytrol- 70g
  • Cynamon – 5g (1 łyżeczka)
  • Gałka muszkatołowa – 2 g  (1/3 łyżeczki)
  • Proszek do pieczenia – 3g ( 1/2 łyżeczki)

POLEWA – produkty

  • Serek kremowy (do smarowania) – 120g
  • Masło – 20 g

Wykonanie:

  1. Mąkę przesiewamy, dodajemy sodę i proszek do pieczenia oraz przyprawy – cynamon i gałkę muszkatołową – mieszamy suche składniki.
  2. Dodajemy erytrol w ilości 50g (reszta jest potrzebna do kremu).
  3. Do drugiej miski dodajemy jajka i olej rzepakowy i energicznie mieszamy.
  4. Suche składniki dodajemy do masy jajeczno – olejowej i mieszamy.
  5. Do środka dodajemy startą marchewkę na średnich oczkach i posiekane orzechy – mieszamy szpatułką.
  6. Ciasto pieczemy w okrągłej formie o średnicy 22-23 cm lub kwadratowej.
  7. Ciasto pieczemy około 40-45 minut w temperaturze około 180 stopni do tak zwanego suchego patyczka.

Krem – wykonanie :

  1. Masło ucieramy  za pomocą miksera lub ręcznie.
  2. Dodajemy po łyżeczce serka, aż do wykończenia. Dosładzamy erytrolem.
  3. Masą smarujemy na  wierzch zimnego ciasta i schładzamy w lodówce.

Dietetyczne wskazówki

# jeśli chcesz ograniczyć kalorie wykonaj ciasto bez polewy – wtedy jeden kawałek będzie wynosił 220 kcal 

jeśli pieczesz ciasto w silikonowej formie, masę przelej bezpośrednio do niej a jeśli w metalowej to wyłóż papierem.

możesz użyć innej mąki np.: owsianej lub pszennej

# jeśli lubisz smak bardziej korzenny dodaj więcej cynamonu, gałki muszkatołowej  lub zmielonych goździków

erytrol możesz zmienić na ksylitol  lub inny słodzik

Smacznego!

Ciasto marchewkowe - przepis
Ciasto marchewkowe - przepis
Ciasto marchewkowe - przepis

0 komentarzy

Wyślij komentarz