Zaznacz stronę

Krem z dyni i krem kalafiorowo – patisonowy

Oficjalnie rozpoczynamy sezon na pyszne i rozgrzewające zupy krem!  Warto o nich pamiętać przez cały rok, ale okres jesienno- zimowy, to czas w którym zdecydowanie częściej wybieramy zupy jako posiłek, którego zadaniem jest rozgrzanie naszego organizmu.

Kremy to dobry sposób na zwiększenie ilości warzyw w diecie. Nawet jeśli nie lubimy wszystkich warzyw, to jest do dobry sposób by te niekoniecznie ulubione przemycić  właśnie w zupie. Duża ilość warzyw równa się również z dużą ilością błonnika pokarmowego oraz witamin i minerałów. Zaletą wszelakich zup, jest to, że możemy dodawać do nich całe mnóstwo przypraw – bawiąc się smakiem wzbogacamy swój jadłospis np. o kurkumę, która ma działanie przeciwzapalne.

Zupy kremy polecane są szczególnie dla osób odchudzających się, ze względu na niską wartość energetyczną a wysoki indeks sytości. Możemy je śmiało jeść o każdej porze dnia.  Idealnie sprawdzają się na kolacje – są lekkostrawne i rozgrzewające.

Gotując zupę, zazwyczaj przygotowujemy więcej niż jedną porcję. Dlatego też warto przygotować jej na tyle  by móc zamrozić jedną lub dwie porcje – tak by zawsze w domu mieć posiłek ,,awaryjny’’ .  Kiedy nie będziemy mieć czasu na gotowanie, taka zamrożona zupa może nas uratować!

Przepis na zupy, śmiało możemy tworzyć sami.  Zazwyczaj przygotowuję pod koniec tygodnia krem z warzyw, które zostaną z reszty tygodnia – dzięki temu nie marnujemy produktów.

Poniżej znajdziecie przepis na zupę krem z dyni i zupę krem kalafiorowo- patisonowy.

PRZEPIS

Zupa krem z dynii

Ilość porcji: 3

W jednej porcji: 170 kcal
Białko- 4 g
Tłuszcz- 7,8 g
Węglowodany:17,4
Błonnik: 5,8 g

 Składniki
  • Bulion warzywny – 1,0 litr (około) jeśli nie masz bulionu możesz zastąpić wodą- pamiętaj wtedy o tym aby dodać więcej przypraw- aby uzyskać lepszy smak.
  • Dynia – około 300g
  • Ziemniaki – 120g (2- 3 sztuki)
  • Cebula- 1 sztuka
  • Czosnek- 1 ząbek
  • Marchew- 1-2 sztuki
  • Wędzona papryka- 1/3 łyżeczki
  • Słodka papryka- 1/3 łyżeczki
  • Kurkuma – 1/3 łyżeczki
  • Oliwa z oliwek- 20g (2 łyżki)
  • Pieprz i sól do smaku
  • Pestki dyni lub nasiona słonecznika do smaku

Wykonanie:

  1. Obieramy dynię i ziemniaki i kroimy w kostkę.
  2. W garnku o grubym dnie dodajemy oliwę i przyprawy, chwilę je ,,podsmażając’’, kolejno dodajemy posiekaną cebulę i czosnek.
  3. Dodajemy dynię i ziemniaki i zalewamy wszystko bulionem.
  4. Gotujemy do momentu ugotowania się dyni i ziemniaków w zupie.
  5. Doprawiamy do smaku i na sam koniec wszystko miksujemy.
  6. Taką zupę można zjeść z nasionami, dodatkiem pieczywa lub kleksem śmietany bądź jogurtu.
  7. Nie zapomnij o dodatku czegoś zielonego np. naci pietruszki.
PRZEPIS

Zupa krem z kalafiora i patisona

Ilość porcji: 3 W jednej porcji: 186 kcal Białko- 6,2 g Tłuszcz- 8,4 g Węglowodany: 16,5 Błonnik: 6,9 g

 Składniki

  • Bulion warzywny- 1,0 litr
  • Kalafior – 300g
  • Pietruszka – 1 sztuka
  • Ziemniaki- 120 g (2-3 sztuki)
  • Cebula- 1 sztuka
  • Oliwa z oliwek -20 g
  • Gałka muszkatołowa- 1/3 łyżeczki
  • Kardamon- 1/3 łyżeczki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Czarnuszka- do posypania

Wykonanie:

  1. Patisona należy obrać i pokroić w kostkę.
  2. Rozdzielić różyczki kalafiora.
  3. W garnku na rozgrzanym oleju należy dodać posiekaną cebulę i podsmażyć.
  4. Dodać ziemniaki, kalafior i patisona- zalać warzywa bulionem.
  5. Gotować do momentu aż warzywa będą miękkie.
  6. Zmiksować krem i przyprawić gałką muszkatołową, kardamonem, posypać czarnuszką.

 

 

Każda zupa z tych dwóch przepisów jest inna, ale każda bardzo sycąca.

Można je zjeść z pieczywem, ziarnami i oczywiście dużą porcją zieleniny, u mnie to zazwyczaj natka pietruszki lub kolendra. Smacznego!

0 komentarzy

Wyślij komentarz