Krem z dyni i krem kalafiorowo – patisonowy
Oficjalnie rozpoczynamy sezon na pyszne i rozgrzewające zupy krem! Warto o nich pamiętać przez cały rok, ale okres jesienno- zimowy, to czas w którym zdecydowanie częściej wybieramy zupy jako posiłek, którego zadaniem jest rozgrzanie naszego organizmu.
Kremy to dobry sposób na zwiększenie ilości warzyw w diecie. Nawet jeśli nie lubimy wszystkich warzyw, to jest do dobry sposób by te niekoniecznie ulubione przemycić właśnie w zupie. Duża ilość warzyw równa się również z dużą ilością błonnika pokarmowego oraz witamin i minerałów. Zaletą wszelakich zup, jest to, że możemy dodawać do nich całe mnóstwo przypraw – bawiąc się smakiem wzbogacamy swój jadłospis np. o kurkumę, która ma działanie przeciwzapalne.
Zupy kremy polecane są szczególnie dla osób odchudzających się, ze względu na niską wartość energetyczną a wysoki indeks sytości. Możemy je śmiało jeść o każdej porze dnia. Idealnie sprawdzają się na kolacje – są lekkostrawne i rozgrzewające.
Gotując zupę, zazwyczaj przygotowujemy więcej niż jedną porcję. Dlatego też warto przygotować jej na tyle by móc zamrozić jedną lub dwie porcje – tak by zawsze w domu mieć posiłek ,,awaryjny’’ . Kiedy nie będziemy mieć czasu na gotowanie, taka zamrożona zupa może nas uratować!
Przepis na zupy, śmiało możemy tworzyć sami. Zazwyczaj przygotowuję pod koniec tygodnia krem z warzyw, które zostaną z reszty tygodnia – dzięki temu nie marnujemy produktów.
Poniżej znajdziecie przepis na zupę krem z dyni i zupę krem kalafiorowo- patisonowy.
PRZEPIS
Zupa krem z dynii
Ilość porcji: 3
W jednej porcji: 170 kcal
Białko- 4 g
Tłuszcz- 7,8 g
Węglowodany:17,4
Błonnik: 5,8 g
- Bulion warzywny – 1,0 litr (około) jeśli nie masz bulionu możesz zastąpić wodą- pamiętaj wtedy o tym aby dodać więcej przypraw- aby uzyskać lepszy smak.
- Dynia – około 300g
- Ziemniaki – 120g (2- 3 sztuki)
- Cebula- 1 sztuka
- Czosnek- 1 ząbek
- Marchew- 1-2 sztuki
- Wędzona papryka- 1/3 łyżeczki
- Słodka papryka- 1/3 łyżeczki
- Kurkuma – 1/3 łyżeczki
- Oliwa z oliwek- 20g (2 łyżki)
- Pieprz i sól do smaku
- Pestki dyni lub nasiona słonecznika do smaku
Wykonanie:
- Obieramy dynię i ziemniaki i kroimy w kostkę.
- W garnku o grubym dnie dodajemy oliwę i przyprawy, chwilę je ,,podsmażając’’, kolejno dodajemy posiekaną cebulę i czosnek.
- Dodajemy dynię i ziemniaki i zalewamy wszystko bulionem.
- Gotujemy do momentu ugotowania się dyni i ziemniaków w zupie.
- Doprawiamy do smaku i na sam koniec wszystko miksujemy.
- Taką zupę można zjeść z nasionami, dodatkiem pieczywa lub kleksem śmietany bądź jogurtu.
- Nie zapomnij o dodatku czegoś zielonego np. naci pietruszki.
PRZEPIS
Zupa krem z kalafiora i patisona
Składniki
- Bulion warzywny- 1,0 litr
- Kalafior – 300g
- Pietruszka – 1 sztuka
- Ziemniaki- 120 g (2-3 sztuki)
- Cebula- 1 sztuka
- Oliwa z oliwek -20 g
- Gałka muszkatołowa- 1/3 łyżeczki
- Kardamon- 1/3 łyżeczki
- Sól i pieprz do smaku
- Czarnuszka- do posypania
Wykonanie:
- Patisona należy obrać i pokroić w kostkę.
- Rozdzielić różyczki kalafiora.
- W garnku na rozgrzanym oleju należy dodać posiekaną cebulę i podsmażyć.
- Dodać ziemniaki, kalafior i patisona- zalać warzywa bulionem.
- Gotować do momentu aż warzywa będą miękkie.
- Zmiksować krem i przyprawić gałką muszkatołową, kardamonem, posypać czarnuszką.
Każda zupa z tych dwóch przepisów jest inna, ale każda bardzo sycąca.
Można je zjeść z pieczywem, ziarnami i oczywiście dużą porcją zieleniny, u mnie to zazwyczaj natka pietruszki lub kolendra. Smacznego!
0 komentarzy