Zaznacz stronę

Eko gotowanie– warsztaty kulinarno- edukacyjne

Czym skorupka za młodu…

Dlaczego dzieci nie jedzą warzyw? Panuje powszechne przekonanie, że dzieci ich nie lubią. Coraz częściej spotykam rodziców, którzy dwoją się i troją, aby ich pociechy zdrowiej się odżywiały, chętniej jadły warzywa czy owoce. Co więc możemy zrobić, aby zmienić przekonanie dzieci o warzywach?

Nawyki żywieniowe dzieci kształtują się w pierwszej kolejności w domu, a w późniejszym etapie w przedszkolu, szkole. Niestety w aktualnym programie edukacyjnym w Polsce, przez 12-13 lat nauki nie ma przedmiotu, który uczy zdrowego odżywiania. Mając świadomość, jak ważna to umiejętność, wpływająca na zdrowie dzieci, powstał projekt warsztatów kulinarnych, którego głównym celem jest edukacja kulinarno – żywieniowa.

Powrót do korzeni

Warsztaty kulinaro- edukacyjne swoją premierę miały w sierpniu 2020 roku w Parku Korzonek. Miejsce warsztatów nie jest przypadkowe! Park Korzonek to powstający na terenie Parku krajobrazowego Lasów nad Górną Liswartą (około 16 km od Częstchowowy) park edukacyjny, którego celem jest promowanie ekologii i życia w zgodzie z naturą. Choć oficjalne otwarcie Parku dopiero za 2 lata to tak wiele już się tam dzieje.

Obecnie w Parku uprawiane są w sposób ekologiczny warzywa i owoce, które można było zakupić w okresie letnim. Mieszkańcami Parku są szczęśliwe kury, pszczoły- produkujące parkowy miód oraz alpaki. To prawdziwy powrót do natury!

WAŻNE

Nawyki żywieniowe dzieci kształtują się w pierwszej kolejności w domu, a w późniejszym etapie w przedszkolu, szkole.

Eko edukacja i edukacja kulinarna

Mając idealne miejsce i głowę pełną pomysłów wraz z Parkiem Korzonek stworzyliśmy cykl warsztatów dla dzieci ,,Warzywa na dokładkę’’. Celem tego projektu jest zachęcenie dzieci do poznawania warzyw, gotowania oraz ich próbowania. Każde warsztaty zorganizowane do tej pory były inne, dostosowane do tego co aktualnie znajdowało się w warzywniku, dzięki temu dzieci poznawały czym jest sezonowość w kuchni.

Zajęcia rozpoczynały się zwiedzania parku i poznawaniem upraw poszczególnych warzyw. Dzieci w tym czasie miały możliwość samodzielnie zebrać warzywa, z których później przygotowywaliśmy potrawy. Największym hitem podczas warsztatów okazało się kopanie ziemniaków i zbieranie arbuzów. Następną atrakcją naszych warsztatów było poznanie szczęśliwych kur, które są wyjątkowo przyjazne . Niektóre dzieci miały możliwość pierwszy raz w życiu zbierać jajka!

Główną częścią warsztatów było wspólne gotowanie. Nie zabrakło również wiedzy dotyczących zasad zdrowego odżywiania oraz komponowania posiłków. Z pośród kilku warsztatów, które zrealizowaliśmy, każda z grup była 100% zaangażowana w gotowanie. Nie jeden z rodziców był zaskoczony, że jego dziecko tak chętnie pomaga w przygotowaniu posiłków. Oprócz nowych, ciekawych przepisów , dzieci rozwijał również swoje zdolności manualne. Obranie patisona to nie taka prosta sprawa! Na każdych zajęciach przygotowywaliśmy aż trzy dania: koktajl lub sok, danie główne i deser.

 

Ogromną zaletą i to czym te zajęcia się wyróżniały to idea, którą była ekologia. Wszystkie produkty, z których były gotowane dania, były najwyższej jakości. Warsztaty organizowane były tak aby nie było zbędnego plastiku. Wszystkie sprzęty które używały dzieci były wykonane z drewna, co jeszcze bardziej podkreślało bliskość z naturą. Po każdych warsztatach uczestnicy otrzymywali między innymi eko torby na zakupy.

Takie zajęcia, okazały się świetną formą spędzenia czasu wolnego. Oprócz zabawy połączonej z edukacją, dzieci nawiązywały znajomości, spędzały czas na świeżym powietrzu, a przy okazji chętniej zjadały warzywa. Spośród 8 warsztatów, które zrealizowaliśmy, nie było ani jednego dziecka, które nie spróbowałoby chociaż jednego dania z warzywami. Zdecydowana większość sama potrafiła wskazać, które potrawy smakowały im bardziej a które mniej. Myślę, że największą rekomendacją tego co robiliśmy były pytania dzieci – ,,kiedy następne warsztaty’’!

Ten rok to dopiero początek żywieniowej rewolucji! Mam nadzieję, że w kolejnym sezonie jeszcze więcej dzieci pokocha wspólne gotowanie i przekona się, że warzywa nie są takie straszne.
Zdjęcia na zostały wykonane podczas jednych z warsztatów przez zdolną Alekksandę Chmiel www.aleksandrachmiel.com/

0 komentarzy

Wyślij komentarz